På denna webbsida finner du ett antal artiklar om Novemberkåsan, den oerhört tuffa motorcykeltävlingen för enduro typ 1 som arrangeras av Svenska Motorklubben på olika orter i november månad varje år. Förarna tillhör eliten både inom kategorin juniorer och seniorer. Tävlingens natur gör att det huvudsakligen är män som tävlar, första gången en kvinna deltog och tog sig i mål var 1996. Värt att notera är att man måste kunna meka själv, men man får ta hjälp från servicepersonal när det till exempel handlar om att fylla på bränsle. Mer om detta finns att läsa i en av artiklarna här.

Novemberkåsan är Sveriges äldsta och mest krävande motorcykeltävling, ja den betraktas som traditionsenlig och som det ultimata mandomsprovet. Första gången kåsan arrangerades var år 1915. Reglerna var lite annorlunda då jämfört med nu, men tävlingen har alltid varit extremt ansträngande. Här finns artiklar om bland annat legender, vinnare på 2010-talet och hur många samt vilka som vunnit trofén med samma namn. Det är en vandringspokal som för närvarande innehas av Joakim Ljunggren, han har vunnit tävlingen hela åtta gånger och blev historisk då han 2015 tog sin sjunde seger. Tidigare rekordhållare var Gunnar Kalèn och Sven-Erik Jönsson med sex segrar var.

Att vara publik vid en Novemberkåsa är något alldeles speciellt. Innan man ger sig ut i skogen kan det vara vettigt att läsa om årets kåsa på arrangörens officiella hemsida, det finns en del regler man bör följa för att tävlingen ska bli så bra som möjligt för både förare och åskådare.