Novemberkåsans vinnare under 2010-talet

Den årliga motorcykeltävlingen för junior- och senioreliten inom enduro typ 1 arrangeras på olika orter varje år av Svenska Motorklubben. Novemberkåsan har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1915. Tävlingen har förändrats något över åren både vad gäller sträcka och underlag, men idag är det minst 30 mil och varierande skogsterräng som gäller. I det följande presenteras de förare som vunnit Novemberkåsan under 2010-talet.

fim-motocross-_CINGOLI-italyÅr 2010 arrangerades tävlingen i Gävle, 128 förare startade och 61 tog sig i mål. Vann gjorde Joakim Ljunggren som tävlade för Karlskoga EK. Året därpå, 2011, vann Jonas Bengtsson. Denna gång var det endast 25 förare av 126 som kom i mål. Tävlingen gick av stapeln i Örebro. Därefter har Joakim Ljunggren kammat hem vinsten varje år fram till idag, han vann 2012 – 2016 i Eskilstuna, Eksjö, Vimmerby, Uddevalla/Trollhättan och Knivsta/Uppsala. Under 2015 blev Joakim Ljunggren historisk då han uppnådde så många som sju segrar totalt sett, att jämföra med Gunnar Kalèn och Sven-Erik Jönsson som hade sex segrar vardera under sina karriärer. Ljunggren bättrade sedan på sin marginal och har i dagsläget åtta segrar totalt.

Vad som händer i november 2017 återstår att se, även detta år avgörs tävlingen i Uppland, närmare bestämt i Enköping och det är SMK Tierp och Göta MS som står som arrangörer. Tävlingens ledare heter Peter Viberg (Göta MS). Han har planer på en lång och tuff, men åkbar Novemberkåsa, med krävande specialsträckor på upp till 25 mil. Tanken är att det ska vara en rejäl utmaning för förarna, men det handlar inte om att behöva bära sin enduro. Det är själva åkningen som ska avgöra hur många av dem som startar som lyckas tar sig i mål. Endast eliten ska klara av att köra en Novemberkåsa och det gäller att vara bra förberedd både fysiskt och psykiskt.