Novemberkåsan och regelverk

I Novemberkåsan är det Svenska Motorklubbens (SMK:s) regelverk som gäller då det alltid är någon av deras medlemsklubbar som arrangerar tävlingen. Alla som deltar i tävlingen tävlar individuellt och tillhör eliten, men det spelar ingen roll om man är junior- eller seniorförare. Egentligen så följer SMK det reglemente som stipuleras enligt Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SVEMO). I Novemberkåsan är det tänkt att varje tävlande ska serva sin enduro och sköta alla reparationer helt själva; de måste därmed tänka på att köra taktiskt smart lika mycket som på att köra fortast.
Novemberkåsan-20161-1024x575Det finns dock några undantag när det gäller service. Den tävlande får ta hjälp av servicepersonal när det handlar om att fylla på bränsle och kylarvätska, likväl som när oljan behöver bytas i motorn och växellådan. Den som tävlar får också ta hjälp för att kontrollera lufttrycket i slangar samt för att fylla på luft i desamma. Utöver detta får man anlita servicepersonal när det är dags att fylla på bromsvätska samt för att lufta och justera bromsarna. Det är också okej att ta emot hjälp för att smörja kedjan och för att rengöra enduron, dock inte med hjälp av högtryckstvätt. Att svetsa ihop något på motorcykeln under tävlingens gång är inte under några omständigheter tillåtet. Att starta med fel färg på nummerplåten går inte heller för sig, den som försöker med något sådant bestraffas med en tilläggstid på tio minuter.

När det handlar om seedning i Novemberkåsan, det vill säga att rangordna de tävlande på ett sätt så att inte de bästa förarna slår ut varandra för fort, får de 25 bästa förarna i Swedish Enduro Cup och avtalsförare från SMK Centralstyrelse ett startnummer från 25 och uppåt. Centralstyrelsen i Svenska Motorklubben har utöver det fem så kallade wildcards att förfoga över.

I regelverket står det också att svenska flaggan jämte SMK:s och SVEMO:s flagga bör synas på tävlingscentrum, men där kan också finnas nationsflaggor och klubbflaggor.