Novemberkåsan och motorsport

I november varje år körs en motorcykeltävling som heter Novemberkåsan. Det är en av landets mest kända och äldsta tävlingar i sitt slag. Tävlingen körs i olika orter varje år och det är Svenska Motorklubben som står för arrangemanget. Första tävlingen kördes så tidigt som år 1915, men sedan fick man göra avbrott både för första och andra världskriget samt i samband med omläggningenfrån vänster till högertrafik år 1967.

renet10414Det är inte vilka motorcyklar som helst som får vara med och tävla. Novemberkåsan är vikt för enduro av typ 1. En enduro är förhållandevis lik en motorcross men den har mjukare fjädring samt ett belysningssystem. Vad gäller motorn har den vanligen lägre toppeffekt men högre bottendrag jämfört med en motorcross. Typ 1 (E1) har med maskinklassen att göra. Det som avgör hur man klassificerar maskinerna är dels motorns slagvolym (cm³) och motortypen. En enduromotorcykel av typ 1 kan ha en tvåtaktsmotor likväl som en fyrtaktsmotor, med en slagvolym på 100 – 125 cm³ respektive 175 – 250 cm³. Både 2- takts- och 4- taktsmotorn drivs av bensin.

Novemberkåsan omfattar en sträcka på ungefär 10 mil på skogsstigar, men den körs tre gånger så hela tävlingen omfattar totalt 30 mil i tuff terräng. Ett varv körs under dagtid och två nattetid. Skogsstigar låter idylliskt, men där finns många hinder med bland annat bäckar, myrar, kniviga passager och vattendrag. Novemberkåsan är känd för att vara oerhört krävande.

Vinnaren av Novemberkåsan måste, förutom att ha tagit sig fram snabbast av alla, själv serva och reparera sin enduro under tävlingens gång. Det gäller således inte bara att köra fort, utan även taktiskt för att orka ta hand om problem som kan dyka upp under tävlingens gång.

År 2010 kördes Novemberkåsan i Gävle och den beskrivs som Sveriges tuffaste motorcykeltävling. Två tredjedelar av tävlingen körs “mitt i skogen” när det är mörkt och kallt ute. Vattnet den tävlande måste passera gör vägen hal, inte minst alla rötter och stenar.